De Vilde Blomsters Dag på Langholmen den 16. juni 2024
Igen i år arrangerer Dansk Botanisk Forening De Vilde Blomsters Dag, og jeg har fornøjelsen af at være turleder på turen til Langholmen i Utterslev Mose. Vi skal se på:
- Spiselige planter og giftige planter
- Sjældne planter og invasive planter
- Planter, der snylter på andre planter
- Nøjsomme planter og krævende planter
- Hvor er planterne henne, når vi ikke kan se dem?
- Hvorfor er det nogle gange nødvendigt at pleje naturen?
Tid: 16. juni 2024 kl. 10-12
Sted: Mødestedet er for enden af Holmevej, 2860 Søborg. Det er det nærmeste sted, man kan køre til. Se på kort her.
Offentlig transport: Bus 2A, bus 4A, bus 250S. Man er også velkommen til blot at møde op på Langholmen.
Arrangør: Turen arrangeres i samarbejde med Utterslev Mose Naturplejelaug og Brønshøj-Husum Lokaludvalg.
Langholmen er et helt særligt område i Utterslev Mose. Det er et gammelt, kalkrigt overdrev, der sandsynligvis aldrig har været dyrket. For ti år siden var det kraftigt tilgroet, men siden 2013 har Utterslev Mose Naturplejelaug arbejdet på at få det lysåbent igen med en righoldig vegetation.
I modsætning til alle de andre bakker omkring mosen, er det ikke en moræneaflejring, men en smeltevandsaflejring. Den består af lag på lag af grovere eller finere sand, hvorfor den hurtigt tørrer ud. I modsætning til de andre bakker omkring mosen, så har den aldrig været ”under plov”, hvad der kan ses af, at lagene ligger uforstyrrede. Måske har de mennesker, der boede på Langholmen i stenalderen, dyrket lidt, men det har næppe sat sig spor.
På Langholmen er jorden kalkrig helt op til overfladen, hvad den ikke er på de områder, der gennem tiden har være dyrket.
Endelig plejes området af Utterslev Mose Naturplejelaug, så invasive arter fjernes, området holdes lysåbent og græsvækst slås med le og bortskaffes, så der ikke lægger sig et tykt lag af vissent græs, som de små planter ikke kan spire op igennem.
Alt i alt giver det en helt særlig vegetation med tørketålende planter, kalkyndende planter og små, nøjsomme planter. Planter, som vi ikke finder andre steder i mosen, og kun sjældent finder andre steder i Hovedstaden. Ved foden af bakken finder vi så en helt anden vegetation. Her er der vand og næring nok, så Tagrør, Nælde og Skarntyde kan vokse tæt og højt.
De Vilde Blomsters Dag afholdes hvert år i juni – ikke kun i Danmark, men i hele Norden. Rundt om i landet er der turledere med lokalkendskab og botanisk kundskab. Alle ture er gratis, og man behøver ikke tilmelde sig. Bemærk, at det på nogle ture anbefales at have gummistøvler på. Hvis man ønsker at deltage i anden tur end den til Langholmen, kan man finde en oversigt over turene her
I skrivende stund er ikke alle ture oprettet endnu, så der kan komme flere ture på oversigten.