Bispebjerg Lokaludvalg og Danmarks Naturfredningsforening København har sammen udarbejdet en rapport Grønne korridorer : kortlægning af kultur- og naturværdier i Bispebjerg bydel, som blev udgivet i oktober 2023. Den er på 82 sider og rigt illustreret.

Rapporten anbefaler at frede 9 grønne områder i Bispebjerg Bydel, hvor de 9 områder er med til at binde byens grønne rum sammen som grønne biodiversitetskorridorer.

Læs mere om fredning af grønne korridorer i Bispebjerg Bydel eller download rapporten fra hjemmesiden. Man kan også læse den som e-bog på nettet her

Og hvad har det med Utterslev Mose at gøre? Jo, Utterslev Mose er nøglen rent biodiversitetsmæssigt til Københavns grønne korridorer.

Det er på grund af mosens sammenhæng med

  • Vestvolden, der går helt til Køge Bugt med afstikkere blandt andet til Hjortespringskilen, der starter ved Utterslev Mose og fortsætter op til Smør- og Fedtmosen i Herlev og Gladsaxe Kommune.
  • Den har også forbindelse til Damhusengen, der strækker sig til Rødovre Kommune og forbindelse via Søborghus Rende til Gentofte Sø og Klampenborg.
  • I København har den forbindelse til Emdrup Sø og videre til Lersøparken og til Ryvangen Naturpark.
  • Rapporten viser også at Bispebjerg Parkallé og Lersø Parkallé bør betragtes som biodiversitetskorridorer sammen med Bispebjerg Kirkegård, der biodiversitetsmæssigt er en del af Utterslev Mose.

De grønne biodiversitetskorridorer, der udgår fra Utterslev Mose, når altså mere eller mindre ubrudt ud til store dele af København og alle omegnskommunerne.

Rapporten er også inspiration til Mosetræf 2024‘s naturpolitiske samtale: Utterslev Mose – grønne korridorer på vej mod sammenhængende biodiversitet – for natur og mennesker? med Alex Heick, formand for Bispebjerg Lokaludvalg, som ordstyrer. Det foregår på Teltpladsen kl. 12.30-14.30.

Københavns Kommune har i Budget 2025 fokus på flere grønne kiler og sammenhængende grønne områder i København, men fokus ligger på gang- og cykelruter og ikke nødvendigvis med henblik på at skabe sammenhængende natur. Se kommunens forslag her.

HUR’s regionplan 2005 billede fra Fingerplan 2007 – Landsplandirektiv for hovedstadsområdets planlægning, udgivet af Miljøministeriet 2007.