Livet i mosen – om svampe i Utterslev Mose

Skrevet af Lise Buch

Den 10. oktober 2024 inviterede Brønshøj Husum Lokaludvalgs miljøgruppe i samarbejde med Utterslev Moses Venner til en rundtur i Utterslev Mose og den udvidede græsningsfold ved Høje Gladsaxeparken.

Vores guide var mykolog Martin Schier Christensen, der er selvstændig biolog inden for dansk natur, naturformidling og naturforvaltning. Han introducerede 25-30 meget interesserede lokale personer i muligheder for fund af en række forskellige svampe og meget forskellige svampelokaliteter, og vi hørte om, hvordan naturplejen kan bidrage til endnu større biodiversitet med udgangspunkt i svampelivet.

Hvad er en svamp? Evolutionært er de mere dyr end planter og kom på land før planterne! Svampe har haft deres eget rige, svamperiget, siden 1969. Svampe specialiserer sig i hovedgrupper, som nedbrydere af organisk materiale af enhver slags, som levende i symbiose med planter og dannende mykorrhiza og som parasitter.

Der er ca. 9000 forskellige arter af svampe i Danmark. Svampene er derfor den næststørste artsgruppe i Danmark. Til sammenligning er der ca. 2000 plantearter.

Ca. 3300 rødlistede svampearter findes i Danmark, heraf er 25 % truede og 50 % er i god tilstand. Data savnes om øvrige svampe.

Svampe har meget stor betydning for klimaet. De mykorrhiza-dannende svampe lagrer kulstof i jorden, svarende til 1/3 af den globale årlige CO2 udledning.

Turen

Det første svampested, vi oplevede, var et veterantræ, et gammelt udgået piletræ (foto 1), med en flot Flad Lakporesvamp. En anden poresvamp som blev nævnt var Svovlporesvamp også kaldet Chicken of the Woods, der er spiselig efter tilberedning. Den blev i øvrigt fundet og samlet på en sanketur til Mosetræffet for 2 år siden.

På vejen videre til græsningsfolden blev der fundet Kølle-Stødsvamp ved stien. En svamp, der har det malende navn Død mands finger.

Ved indgangen på bakketoppen til græsningsfolden (Bakkemosen) i det åbne landskab, så vi den fineste lille svamp Plisseret Dansehat (foto 2), som er en rødlistet art, dvs en truet art. Området er græsland, som afgræsses af heste, hvor forskellige vokshatte trives i grupper. Eng-vokshat nævnes. Vi så også Voksgul vokshat og andre. Vokshatte lever på mager jord. Vi hørte om den sjældne Jensens Vokshat fundet på Amager Fælled.

Bakkeskråninger er velegnede voksesteder for svampe, ligesom overgange for eksempel fra græs til skov.

Vi så flotte eksemplarer af Rød Fluesvamp netop her. Også Skælrørhat, som er spiselig. Faktainfo: Rørhatte, fluesvampe og de fleste svampefrugtlegemer med hat og stok er opbygget af hyfer (lange trådagtige celler), i modsætning til skørhatte, som er opbygget af runde celler, der knækker skørt (foto 3).

I krattet opdagede nogle af deltagerne et godt sted med Karl Johansvampe. De var dog ikke helt nye og friske, men kom i sankekurven (foto 4).

Vi sluttede med en samtale om intelligente svampe, som via mykorrrhiza (måske) kan kommunikere indbyrdes og med træer udover at udveksle næringsstoffer mm.

Anbefalinger til den enkelte

Svampe skal sanses, vi skal lugte til dem og smage på dem (og spytte ud bagefter). At man skal medbringe en nyere svampebog til svampeturen, især hvad angår nyere viden om spisbarhed.

Anbefalinger til naturpleje

De mange meget forskellige svampearter og deres meget forskellige levesteder forudsætter en naturpleje, som tillader stor variation for dødt ved, både stående eller liggende, veterantræer og krat med grene til nedbrydersvampene. Og med en stor variation af områder, lysåbne, overgange mellem det åbne og mørke, med træer, ligesom dyrehold anbefales.

Utterslev Mose kan blive hjemsted for endnu flere forskellige svampearter og andre arter, der lever sammen med svampene. Det hjemmehørende træ, Bævreasp, nævnes som et træ, der knytter mange arter til sig, inklusiv svampe.

Viderelæsning

Alle henvisninger om svampe er til databasen Svampeatlas.

Interesserede som vil læse mere om svampe kan fx læse Biologiforbundets blad, Kaskelot, august 2023 om svamperiget. Martin Schier Christensen har bidraget til flere artikler.

Efterskrift

Martin havde forinden checket på arter.dk og fundet, at der i Utterslev Mose findes ca. 700 registreringer af ca. 300 arter, heraf 4-5 rødlistede arter. I det af Utterslev Moses Venner oprettede fælleskab: Vi finder arter i Utterslev Mose 2024 (hvor den udvidede græsningsfold med Høje Gladsaxeparken ikke med), er der registreret 457 arter med 5 rødlistede arter. Her er ingen Plisseret dansehat!