Mosetræf 2023 – Performativ workshop: Vandbærerne

Vandbærerne er en performativ workshop, der med Utterslev Mose som den stedspecifikke ramme, omhandler vand og mere-end-menneskelige perspektiver. Det er et samarbejde mellem billedkunstnerne Marie Raffn og Maj Horn, der kombinerer materielle undersøgelser med kollektivt socialt engageret praksis.

Den tre timer lange performative workshop vil finde sted i Utterslev Moses landskab. I en flydende bevægelse mellem kollektive samtaler, hvor deltagernes egen viden og erfaringer vil blive inddraget, materielle undersøgelser og teori, vil vi fælles undersøge vandets materiale, cirkulationer og økosystemerne mellem mosen og de væsener, der har den som habitat. Det vil inkludere teori såsom hydrofeminisme, der handler om forbundethed gennem vand på tværs af kroppe, arter og landegrænser (Neimanis, 2012).

Varighed: 3 timer kl. 12:30 – 15:30
Mødested: Østmosen. Nærmere beskrivelse ved tilmelding.
Tilmelding til: mariraffin@marieraffn.com

Baggrunden for projektet er en interesse for Utterslev Mose som det største ferskvandsområde i København, og dets landskab, der stammer fra den sidste istid. Mosen, hvis vand flyder gennem Københavns åer og søer via skjulte rør, har gennem tiden været under mange økologiske forvandlinger. I 1960’erne udviklede mosen giftige gasser, og blev derfor erklæret for biologisk død. Underjordiske regnvandsbassiner har siden 1990’erne forbedret vandkvaliteten, men der er stadig en skærende kontrast mellem parkens grønne idyl og store artsrigdom og dets vand, der i store mængder er mixet med kloakvand, tungmetaller og giftstoffer.

Utterslev Mose og dens historie er særegen, og samtidig en del af en kolossal mosaik af globale økologiske kriser, skabt i den antropocæne tid. Ud fra en tro på, at vi bliver nødt ser på verdenen med nye øjne i forhold til hvilke livsformer vi drager omsorg for, er det projektets hensigt at skabe nye fortællinger om Utterslev Mose og gennem tværfaglige (biologiske, antropologiske, pædagogiske) kunstneriske metoder undersøge, om vi ved at zoome ind på dette specifikke sted, kan gentænke vores relation til andre arter og vand på et bredere plan.

Det er gratis at deltage, men kræver tilmelding da der begrænset antal pladser.

Projektet er støttet af Bispebjerg Lokaludvalg.